FinlandiaTV

FinlandiaTV


 

Jätä tavarasi lentokoneen evakuointitilanteessa! 2018 tapahtunut Czech Airlinesin Airbus319 -lentokoneen evakuoinnissa matkustajat kompastelivat esiin otettuihin matkatavaroihin

Kuvituskuva ei liity artikkelin tapaukseen Kuvituskuva ei liity artikkelin tapaukseen

Lentämisen turvallisuus on vuosi vuodelta parantunut. Aika ajoin matkustajalentokoneita kuitenkin evakuoidaan hätätilanteiden johdosta. Useassa viime aikaisessa evakuointitilanteessa matkustajien mukaansa ottamat matkatavarat ovat haitanneet koneesta poistumista.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta on ilmiöstä huolissaan, ja nostaa esiin muutamia seikkoja, jotka painottavat käsimatkatavaroiden koneeseen jättämisen tärkeyttä.

• Nopea evakuointi on elintärkeää. Usein koneen sisään tuleva savu tappaa tehokkaammin kuin varsinainen onnettomuusisku. Jokainen sekunti voi olla ratkaiseva.

• Lentokoneet hyväksytään käyttöön lukuisten sertifiointitestien jälkeen. Yksi testeistä on evakuointitesti, jossa kaikkien matkustajien tulee pystyä poistumaan koneesta hätäuloskäyntejä käyttämällä 90 sekunnissa tilanteessa, jossa vain puolet hätäuloskäynneistä on käytettävissä. Koehenkilöt ovat näissä testeissä evakuointiin varautuneita, eikä heillä ole matkatavaroita mukanaan.

• Matkustajien mukaan ottamat matkatavarat hidastavat evakuointia ja uloskäynnille tuotuna aiheuttavat riskin siitä, että ne liukuvat tai putoavat usean metrin korkeudesta maassa olevien ihmisten päälle. On myös mahdollista, että ilmatäytteinen liukumäki vaurioituu matkalaukuista.

• Helsinki-Vantaalla 2018 tapahtunut Czech Airlinesin Airbus319 -lentokoneen evakuoinnissa kesti 154 sekuntia. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan matkustajat kompastelivat esiin otettuihin matkatavaroihin, ja lapset jäivät toisten ulos rynnivien matkustajien jalkoihin.

• Useassa muussakin onnettomuustutkinnassa on huomattu matkustajien ottavan käsimatkatavaroita mukaansa evakuointitilanteessa. Esimerkkeinä esim. British Airways Las Vegasissa 2015, American Airlines Chicagossa sekä Emirates Airlines Dubaissa 2016, joissa sekä tutkintaselostuksissa että julkisuuteen lähetetyistä videomateriaalista on hyvin nähtävissä mukana raahatut käsimatkatavarat.

Useiden onnettomuustutkintojen suositusten jälkeen lentoyhtiöt ovat kiinnittäneet asiaan huomiota, ja ottaneet matkustajakuulutuksiinsa mukaan maininnan tavaroiden jättämisestä evakuointitilanteessa. Toisaalta, mitä useammin ruumassa kuljetettavasta matkatavarasta otetaan lisämaksua, sitä enemmän matkustajat matkustavat pelkillä käsimatkatavaroilla, mikä osaltaan suurentaa käsimatkatavaroiden kokoa.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta toivottaa kaikille lentomatkustajille hyviä ja turvallisia lentomatkoja ja muistuttaa, että kaikkien matkustajien tulisi muistaa seuraavat asiat:

• Tutustu turvaohjeisiin joka lennolla.

• Evakuointi johtuu aina hengenvaarallisesta tilanteesta. Jätä siis matkatavarasi koneeseen. Saatat pelastaa oman ja kanssamatkustajasi hengen.

Tulevat tapahtumat

Uutisia Suomesta ja maailmalta

  -------  Kaupallinen yhteistyö  -------  

STAGE51 Kampaamo - Parturi - Meikki - Vaasa

STAGE51 Kampaamo - Parturi - Meikki - Vaasa

Kampaamo Stage 51 – taitoa ja asennetta Tukkatuskaa? Uskallanko mennä kampaamoon, nä...
Ystävällisen palvelun Parturi-Kampaamo Élégant, Jaana Vallius - Vääksy

Ystävällisen palvelun Parturi-Kampaamo Élégant, Jaana Vallius - Vääksy

Jaana Vallius toivottaa tervetulleeksi olevat ja uudet asiakkaat! Avoinna Maanantai - Perjantai Asi...

FinlandiaTV

TOIMITUS

+358 45 7875 2955 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietosuojakuvaus