FinlandiaTV

FinlandiaTV


 

Kerrosviljely mullistaa kasvatusta

Kerrosviljely mullistaa kasvatusta kuvat: Teo Kanniainen/HAMK

Lepaan upouusi kontti on avoinna yleisölle puutarhanäyttelyssä.

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampus on saanut uuden kerrosviljelykontin, jota hyödynnetään sekä opetuksessa että tutkimustoiminnassa. Yleisö pääsee tutustumaan konttiin ensimmäisen kerran Lepaa 2019 -puutarhanäyttelyssä, joka järjestetään tulevana viikonloppuna torstaista lauantaihin 15.–17.8. 

Hattulan Lepaalle tullut kerrosviljelylaitos on rakennettu 20 jalan eli noin 6 metrin merikonttiin, ja se on räätälöity hyvin pitkälle tilaajan tarpeisiin. Automatiikkaa on runsaasti. 

”Kontissa on paljon erilaista tekniikkaa. Kasvatusolosuhteita voidaan säädellä monipuolisesti, muun muassa led-valojen spektriä ja hiilidioksiditasoa voidaan muuttaa. Italiassa valmistettua konttia ohjataan tanskalaisella kasvihuoneautomaatiojärjestelmällä”, HAMK Bion tutkijayliopettaja Teo Kanniainen sanoo. 

”Tämä on oppilaitoksille ihan uutta. Kerrosviljelyopetusta ei tietääkseni ole kotimaassa juuri tarjolla.” 

Kosteuden ja lämpötilan tarkkaan säätöön tarvitaan lämpöpumppua. 

”Pakkasta sinne ei pysty keinotekoisesti järjestämään, mutta melkein kaiken muun. Kontinvuorokausijaksotusta voidaan muuttaa vaikka niin, että päivästä tulee yö ja yöstä päivä. Vuorokauden voi myös säätää esimerkiksi vain 20 tunnin mittaiseksi.” 

Tutkijayliopettaja Teo Kanniaisen mukaan hankinnan kokonaiskustannukset ovat yli 50 000, mutta kuitenkin alle 100 000 euroa. 

Lepaan kerrosviljelykontti otetaan operatiiviseen käyttöön heti Lepaa 2019-näyttelyn jälkeen. Ensin kuitenkin saadaan perusteellinen koulutus kontin valmistajalta. 

”Luultavasti aloitamme salaateilla ja yrteillä, koska niiden viljelystä meillä on aikaisempaa kokemusta kasvihuoneolosuhteissa”, Kanniainen kertoo.  

Jatkossa lajikirjo kasvaa, koska konttia aletaan käyttämään myös tutkimustoimintaan. Kerrosviljelyn hyötyjä on saatu selville koetoiminnassa ympäri maailman. Lepaan opettajat ovat käyneet tutustumassa niin ulkomaisiin kuin kotimaisiinkin kerrosviljelyratkaisuihin. 

”Kerrosviljelyllä saadaan laadukkaampia ja tasalaatuisempia tuotteita sekä parannettua selvästi niiden varastointikestävyyttä. Tuotanto on tehokkaampaa, kun neliömäärältään pienemmästä tilasta saadaan enemmän tuotteita ulos”, Kanniainen listaa. 

Tulevat tapahtumat

Uutisia Suomesta ja maailmalta

  -------  Kaupallinen yhteistyö  -------  

Hyväntuulista käyttökeramiikkaa - Tolvanat

Hyväntuulista käyttökeramiikkaa - Tolvanat

Hyväntuulista, käyttökeramiikkaa, tolvanat.  Kuuntele: Tolvanat iloa maailmalle haastatte...
Ystävällisen palvelun Parturi-Kampaamo Élégant, Jaana Vallius - Vääksy

Ystävällisen palvelun Parturi-Kampaamo Élégant, Jaana Vallius - Vääksy

Jaana Vallius toivottaa tervetulleeksi olevat ja uudet asiakkaat! Avoinna Maanantai - Perjantai Asi...

FinlandiaTV

TOIMITUS

+358 45 7875 2955 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietosuojakuvaus