FinlandiaTV

FinlandiaTV


 

Tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet !

19 syys 2018

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Eron selittää se, että Norjan syöpäyhdistyksen testissä käytetty menetelmä oli erilainen kuin virallisissa mittauksissa käytetty menetelmä. Syöpäyhdistyksen testissä peitettiin savukkeiden filttereissä olevat pienet tuuletusaukot - aivan kuten tupakoitsijat käytännössä tekevät sormillaan ja huulillaan tupakkaa polttaessaan. Jos ilma-aukkoja ei peitetä, mittauksissa saadut haitta-aineiden määrät eivät vastaa todellisuutta.

Savukkeiden filtteri ja sen ilma-aukot ovat pitkään olleet arvostelun kohteena. Asiantuntijoiden mukaan ne voivat antaa tupakoitsijalle harhaisen kuvan savukkeiden turvallisuudesta.

Kaikissa savukkeissa mitattiin suurempia määriä hiilimonoksidia ja nikotiinia kuin valmistaja oli ilmoittanut. Neljä viidestä savukkeesta ylitti myös tervan enimmäismäärän.

Suomessa tupakan sääntely pohjaa tupakkalakiin, joka uudistui vuonna 2016. Tupakkalain tavoite on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Norjassa käytetään samoja raja-arvoja haitallisille aineille kun EU:ssa: savukkeesta saa poltettaessa syntyä tervaa enintään 10 milligrammaa, nikotiinia enintään 1 milligrammaa ja hiilimonoksidia enintään 10 milligrammaa. Markkinoilla olevat savukkeet alittavat nämä raja-arvot kun käytetään tupakkayhtiöiden mittaustapaa. Kun taas filtterin ilma-aukot suljetaan, useimmissa savukkeissa pitoisuudet ylittävät raja-arvot.

Suomessa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) valvoo tupakkatuotteiden koostumusta, laadunvalvontaa ja pakkausmerkintöjä.

- Useimmat ihmiset tietävät, että tupakointi on vaarallista, muun muassa savukkeiden sisältämän nikotiinin, tervan ja hiilimonoksidin takia. Näissä mittauksissa pitoisuudet olivat jopa luultua suurempia, sanoo ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä.

Suomen syöpärekisterin tilastojen mukaan joka kolmas syöpä Suomessa johtuu tupakoinnista.

Terveys

  -------  Kaupallinen yhteistyö  -------  

Ystävällisen palvelun Parturi-Kampaamo Élégant, Jaana Vallius - Vääksy

Ystävällisen palvelun Parturi-Kampaamo Élégant, Jaana Vallius - Vääksy

Jaana Vallius toivottaa tervetulleeksi olevat ja uudet asiakkaat! Avoinna Maanantai - Perjantai Asi...
Bar & Cocina Jazmin - Fuengirola

Bar & Cocina Jazmin - Fuengirola

Haastattelussa Jussi Torikka, omistaja ja Helena Lindström, toimittaja    Henkilöstön kok...

FinlandiaTV

TOIMITUS

+358 45 7875 2955 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietosuojakuvaus